2 jaar na het verschijnen van mijn boek ParkinsonPartner werd ik getroffen door een burn-out. Naast mantelzorgen moest ik nu ook aan mezelf werken. Hoe dat verliep en hoe ik ziekte en angst overwon, staat  beschreven in ‘De vliegende kreeft. Een persoonlijk verhaal over hoop, herstel en gezondheid’.

Hoop is je stip op de horizon

Ziekte is geen einde,
ziekte is een begin,
het begin van hoop.
Hoop is een wens van de geest,
van mogelijkheden,
van nieuwe kansen.
Hoop is het wonder dat je verwacht,
hoop doet leven,
hoop is jouw stip op de horizon.

Nicolette 2019

Hoop is niet iets wat je beet kunt pakken. Hoop is een product van de geest. Het is een gevoel. Hoop kan veel of weinig zijn, sterk of zwak. Het kan meer worden en minder. Het kan ook verdwijnen in wanhoop of hopeloosheid. Dan kleurt de lucht nachtblauw of aardedonker. 

De overwinning op je neerslachtige gedachten bereik je vanuit het licht. Zodra je het licht ziet, is het kwaad weg en is er ruimte voor je hart. Daar zijn je wensen, je dromen en dat wat je verlangt. Het onmogelijke wordt mogelijk als je het ankert in je hart.
Lees meer over hoop in het boek ‘De vliegende kreeft’.

Een andere kijk op gezondheid

Wanneer ben je gezond?
Geen mens is alleen maar gezond en geen mens is alleen maar ziek. Wat is gezondheid eigenlijk? Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte zoals ziekte niet de afwezigheid van gezondheid is. Gezondheid ervaar je als je lichaam, geest, verstand en gevoel in balans zijn. 

De officiële definitie van de WHO
In de huidige definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gezondheid ‘een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek’. Deze omschrijving is van 1948 toen de World Health Organization werd opgericht door de Verenigde Naties. In die tijd, net na de twee wereldoorlogen, waren er andere gezondheidsproblemen dan nu. Waar gebrek toen een issue was, is dat nu overvloed en consumentisme. Dat brengt andere gezondheidskwesties met zich mee. Ging het eerder om infectieziekten, nu gaat het meer om chronische ziekten. Die vragen om een andere omschrijving van gezondheid:

Gezondheid is het vermogen je aan te passen en te beslissen hoe je wilt omgaan met de lichamelijke, geestelijke, emotionele en verstandelijke uitdagingen in je leven.

 

De vliegende kreeft, over de impact van mantelzorg op naasten

De vliegende kreeft, het boek
Bestellen en 5 dagen later in huis.
Naar wens gesigneerd.
€ 14,95

De vliegende kreeft, het Ebook
Als Ebook direct downloaden en lezen op e-reader, smartphone of computer. € 9,95

Ook verkrijgbaar bij alle fysieke en online boekhandels.