De tiende wandeldag 

Van Redondela naar Pontevedra

De klimaatstaking

Vandaag twintig km gelopen via Arcade en aangekomen in Pontevedra, de hoofdstad van Galicië. Het is de week van de wereldwijde klimaatstaking. De natuur was weer zo mooi vandaag, vooral de laatste vijf km langs een meanderend beekje door het bos. Hoe lang kunnen we hier nog van genieten?

Indruk maakte een groepje jongeren afkomstig van de Canarische eilanden. Zij liepen tijdens de dagtocht met grote vuilniszakken en verzamelden daarin  het zwerfvuil dat langs de kant van de weg lag. Zo leverden zij hun bijdrage aan het klimaat, aan de protesten en aan het instandhouden van de Camino. Goed voorbeeld.

De Camino Portuges, van Redondela naar Pontevreda

’s Avonds in Pontevedra kwamen we in een demonstratie terecht. We liepen een stukje mee, zo tof. Er waren veel kinderen en veel aangelijnde honden, de sfeer was gemoedelijk. Met verschillende mensen heb ik gesproken. Wij delen de zelfde zorgen.

Een bijzonder cadeau

Het maakt niet uit of je in Soest of in Pontevedra woont. Samen gaan we de klimaatveranderingen te lijf.

De stopknop

Op onze voettocht zijn wij bezig met vandaag, het hier en nu. Dat leek mij thuis onmogelijk, het hoofd ging altijd maar door met denken. Hier heeft de natuur een zachte groene deken in mijn hoofd gelegd. De vliegende kreeften zijn weg. De stopknop op mijn hoofd heb ik eindelijk gevonden. Het is de stilte in de natuur, luisteren naar wat je hoort zonder er betekenis aan te geven. Gewoon er zijn.

Samen optrekken

Het mooie van de groep was dat je in stilte met elkaar kunt lopen. Bij het avondeten werd er wel weer bijgepraat. Het meest liep ik op met W. Wij hadden hetzelfde snelle loopritme en namen minder pauzes. Soms zag ik hem alleen nog in de verte, maar in de bossen waar je niemand tegenkomt, gaf mij dat toch rust. Onze gesprekken en zijn verhalen vond ik zo boeiend. Ik leerde ervan dat je door filosofie toe te passen rijker naar de Camino kijkt. Ik vroeg W. of hij hierover wilde schrijven. Het is één van de beste stukken in mijn nieuwe boek ‘De vliegende kreeft’ geworden.

Na deze serie blogs over de Camino start de introductie van ‘De vliegende kreeft’. Een boek over mijn zoektocht naar hoop, herstel en gezondheid. Het boek komt in april 2020 uit. Heb je interesse? Schrijf je dan hier vrijblijvend in en ik stuur je een bericht zodra het boek in de voorverkoop met een aantrekkelijke korting beschikbaar is.

Buen Camino
Nicolette

Lees meer dagverslagen over de Camino Portugues

In “De vliegende kreeft” lees je meer over de Camino en mijn zoektocht naar hoop, herstel en gezondheid en hoe ik als mantelzorger stress en een burn-out overwon. Lees verder…