De elfde wandeldag 

Van Pontevedra naar Caldas de Reis

Vanmiddag na vierentwintig km wandelen aangekomen in Caldas de Reis. Deze plaats is ondermeer bekend om haar heetwaterbronnen. Het was heerlijk weer om te lopen. Niet te warm met 20 graden in de middag en een strak blauwe lucht. De boeren waren op het land bezig met de druivenpluk. Verrassend om een tros druiven in je handen gedrukt te krijgen. Het lopen van de Camino is een intensieve ervaring die je helpt om te reflecteren op het leven. De combinatie van fysieke inspanning, tijd voor jezelf en het ontmoeten van veel nieuwe mensen maakt de Camino een unieke gelegenheid voor zelfonderzoek. De Camino houdt je als het ware een spiegel voor van je leven. Nu nog twee grote wandeldagen. Santiago komt in zicht. Dagverslag van Jaap.

Cijfers

  • Santiago ontving in mei van dit jaar (2019), meer dan 30.000 pelgrims. Samen vertegenwoordigen zij 150 nationaliteiten.

Toen ik in Nederland het vage plan opvatte om naar Santiago te gaan lopen, wist ik dat er meerdere pelgrimsroutes waren. Pas tijdens de tocht begreep ik dat er een heel netwerk van routes is waarmee je zelf je route kunt maken. De tochten worden ook aan elkaar geplakt. Achteraf bezien had ik vanuit Santiago, graag doorgelopen op de Camino Finisterre.

  • De Camino Frances is met 66% van de pelgrims de meest bezochte route, en groeide met 9% vanaf 2014. 
  • Tweede is de Camino Portugues waar in 2019, 18.6% van de pelgrims wandelde, dat is een stijging van 26.3% ten opzichte van 2014. 
  • Derde is de Via de la Plata, een oud handels- en bedevaartpad van Sevilla naar Santiago. Van alle pelgrims liep 4.6% dit pad, een stijging van 10.8%.
  • De Camino del Norte werd door 7.6% meer pelgrims belopen.
  • De Camino Primitivo laat een stijging van 37.8% zien.
  • De Camino Ingles een toename van 54%.
  • Camino Finisterre een stijging van 16.4%. 

bron: La Voz de Galicia.

Een bijzonder cadeau

Meer cijfers

Ongeveer 18% van de pelgrims is ouder dan zestig jaar. Jonger dan dertig jaar is 27% van de pelgrims. De verdeling tussen mannen en vrouwen is vrijwel gelijk. In 2018 kwamen 3670 Nederlandse pelgrims in Santiago aan. 

Mijn eigen indrukken 

Man en vrouw zijn gelijk op de Camino. Velen van hen lopen alleen en dat gaat prima. Ik heb mij zelden zo veilig gevoeld als hier. Oud en jong zijn ook gelijk. De mensen komen hier vanuit alle delen van de wereld. Alle haar-en huidskleuren zijn vertegenwoordigd. Iedereen trekt met elkaar op en helpt elkaar als dat nodig is. Al is het maar met een bemoedigend woord. Hoe je eruit ziet of je mensen opzoekt of juist de eenzaamheid, het maakt allemaal niets uit. Hier kun je echt jezelf zijn.

Buen Camino
Nicolette

Lees hier alle dagverslagen over de Camino Portugues

In “De vliegende kreeft” lees je meer over de Camino en mijn zoektocht naar hoop, herstel en gezondheid en hoe ik als mantelzorger stress en een burn-out overwon. Lees verder…