De Camino Portugues, van O Porrino naar Redondela

De Camino Portugues, van O Porrino naar Redondela

De negende wandeldag 

Van O Porrino naar Redondela

Na twintig km zijn we aangekomen bij ons hotel net buiten Redondela. Een mooie tocht met een klim, een steile afdaling, een Ierse pub en wederom een pittige klim. 

De levensweg 

Vandaag weer bekende Camino vrienden ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt. We spreken een man uit Brabant die de tocht al voor de vierde keer loopt. Ik ken meer Nederlanders die nadat ze stopten met werken en/of hun partner verloren, hun leven deels lopend doorbrengen. Ik geef ze groot gelijk want waar vind je tegen betaalbare kosten zoveel schoonheid aan natuur, zoveel mooie mensen uit de hele wereld en zoveel gezondheid? De Camino staat ook wel voor de levensweg. Iedereen loopt zijn eigen pad in het leven. Soms loop je met iemand een stukje mee, dan loop je weer alleen. 

De woorden om de schoonheid van de dagelijkse routes uit te drukken zijn op. Iedere dag brengt nieuwe verbazing over de wonderen van deze tocht. Het afgesneden zijn van alles wat normaal was houdt je scherp. Je merkt dat je denken, voelen en doen veranderen, je bent op al die gebieden tot meer in staat dan je dacht. Wat een verschil met het begin van de tocht. Eerst moest je de bagage van het dagelijks leven van je afschudden. Ik moest diep door het stof om te weten wie ik werkelijk ben. Op de Camino vallen maskers af, we zijn er allemaal gelijk. We lopen allemaal dezelfde weg, vluchten lukt je niet. Ik kwam mijzelf tegen in de meest pure vorm. Het beviel goed! Degene die kwam bovendrijven was zo echt. Alles in haar is met elkaar verbonden. Wandelen in de natuur is een staat van zijn.

Een bijzonder cadeau

Het klaverblad

Onder het lopen moest ik vaak aan het klaverbladmodel  denken. Dit model heb ik gemaakt na het verschijnen van het boek ParkinsonPartner. Tijdens de lezingen die Cees en ik gaven werd het goed ontvangen. Ik ontwikkelde het steeds verder en gebruik het nu zelf iedere dag. Lichaam, Geest, Gevoel en Verstand zijn delen van ieder mens. Je voelt je goed als je welzijn en balans ervaart op alle vier de delen. De vier blaadjes vloeien in elkaar over en smelten samen in het hart.

Klaverblad fitplan

Het iedere dag weer buiten bewegen, doet het Lichaam zichtbaar goed. Op de Camino heeft de Geest een hoofdrol, de kerken en kapellen, de kaarsjes die we opsteken, de meditaties. Het ervaren van heden, verleden en toekomst. Emoties liggen voor en achter iedere stap: het afscheid van thuis, het onbekende, de pelgrims die je voor zijn gegaan, die ene man die er helemaal doorheen zit. De vrede die je voelt en ziet. Mensen die hand in hand lopen terwijl hun landen van herkomst met elkaar in onmin verkeren. Het Verstand maakt het allemaal mogelijk. De route aanwijzingen moet je volgen. Je moet goed op het verkeer letten. Er zijn allerlei praktische zaken te regelen van het vinden van onderdak voor de nacht tot aan het op tijd wassen en drogen van de kleding. Lichaam, geest, gevoel en verstand, hier werken ze samen in harmonie

De zo vurig gezochte balans ligt op de Camino letterlijk op straat.

Lees meer dagverslagen over de Camino Portugues

In “De vliegende kreeft” lees je meer over de Camino en mijn zoektocht naar hoop, herstel en gezondheid en hoe ik als mantelzorger stress en een burn-out overwon. Lees verder…

Vorige

De Camino Portugues, van Tui naar O Porrino

Volgende

De Camino Portugues, van Redondela naar Pontevreda

  1. Netty de Bruijne

    Hoi Nicolette

    Ik wist niet dat jij blogs over de Camino schrijf. Compliment wat mooi, ik herbeleef de Camino.

    Ik ben heel nieuwsgierig naar je boek.

    Groetjes Netty

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén