Wandelen, lopen, rennen, joggen, hardlopen, trailrunning, Nordic running, Nordic walking allemaal gewoon in Nederland te doen. Welkom in de wandelwereld.

In heel Nederland kun je wandelen, altijd is er wel een mooi natuurgebied, stadspark of een rondje vanuit je huis gewoon langs de weg. Wij mogen ons gelukkig prijzen met zo’n prachtig land.

Limburg

Wandelen is groen, goedkoop en gezond

Lopen zit in onze natuur, voordat we kunnen praten beginnen we al met lopen. Het doet iets met je, dat vaste ritme waarin je van lopen, wandelen maakt. Wandelen doe je buiten, lopen kan ook binnen. Het afgelopen jaar heb ik alle vormen van wandelen die hierboven genoemd worden beoefend, iedere dag bouw ik een loopmoment in. Voor elk van die  wandelvormen heb ik verschillende schoenen en kleren, dat en eventueel voor Nordic Walking-poles, reiskosten en inschrijfgelden zijn de enige kosten die ik maak. En omdat de loopsport zo populair is kun je overal goedkope kleding, sokken en schoenen kopen die echt heel goed kunnen zijn.

Tips

  • Zorg voor passende schoenen met een goede demping. Liever iets te groot dan te klein want je voeten zetten vaak op tijdens het lopen en een inleg zooltje kun je eruit halen en dikke sokken vervangen door dunnere.
  • Pas je schoenen aan bij je wandelplan. Joggen en hardlopen doe je met hardloopschoenen want licht, lekker slap en met goede demping, trailrunning met steviger schoenen want je loopt en rent over onverharde paden met wellicht stenen, boomwortels en blubber. Wandelen doe je met schoenen die jouw voorkeur hebben, ze zijn meestal wat steviger en liefst waterdicht.
  • Nordiccen zegt alleen iets over de techniek en het gebruik van poles, je kunt er zowel mee rennen  als wandelen en veel trailrunners gebruiken ook poles.
  • Lopen doe je alleen of met anderen, zomaar los, een uitgezette route van paaltjes in het bos tot aan de LAW’s en de Streekpaden, een evenement van een wandelvereniging of een hardloopevenement.
  • Je best wandelmaatje is volgens mij een hond want wie wil er anders 3 keer per dag met je op pad, weer of geen weer. Zoek jij een mens die wandelt kijk dan eens op de site DeWandeldate.
  • Ga nooit op pad met een spijkerbroek aan, regen of transpiratie maakt denim stijf en plakkerig. Hardloopkleding is een tight oftewel sportlegging, sportondergoed (zonder teveel naden), sportbeha (extra ondersteuning), sportshirt (vocht doorlatend en snel drogend) en jack. Sokken zonder slijtplekken en ivm pijnlijke beenvliezen of spataderen compressie kousen (al vanaf een paar € te koop zoek er bv naar op Google).
  • Voor wandelkleding geldt hetzelfde als hiervoor maar de meeste wandelaars kiezen voor een sportbroek met zakken (afrits of andere waterafstotende broek), ikzelf dweep met mijn wandelrokje, rok en broek ineen (Salomon) verder is een gewone beha vaak goed genoeg. Zorg voor sokken zonder slijtplekken en voor verschillende soorten (dik, dun, met verschillende drukpunten ivm blaren). Wij nemen op een lange wandeling 2 à 3 verschillende paren mee.
  • Zorg voor een goed zittende rugzak.

En wil je zien wat je gepresteerd hebt of anderen laten delen installeer dan de gratis App van Strava op je smartphone.

Over wandelen kan ik nog lang doorgaan, wordt vervolgd!