Sparta e-bike

Sparta e-bikes, niets dan ellende

Sparta e-bike, mooie fiets, rijdt lekker als hij rijdt. Ik dacht dat ik dikke pech had met mijn fiets maar even op internet leverde schrijnende taferelen, nalatige dealers en een volstrekt afwezig en onbereikbaar Sparta …

Wat heb ik geleden, paar duizend euro’s kwijt, een cadeau van mijn moeder, dat maakt het nog erger want alleen maar ellende. Lijden? Ja want een ritje met een vriend die ernstig ziek is, moest voortijdig worden afgebroken en dat is maar één voorval.

Sparta e-bikes = chaos

Deze blog begin ik altijd klein want dicht bij mijzelf en trek het daarna in een groter verband. Zo kom ik nu uit bij andere e-bikers. Hieronder 3 van de 56 verhalen/klachten dit kwartaal online gepost op Klacht.NL. Inmiddels heb ik contact opgenomen met Sparta en met mijn dealer, daarover in een volgend blog meer. Graag jullie reactie aangaande e-bikes, met, voor één keer, de nadruk op de dingen die fout gaan. Want met elkaar kunnen we wellicht invloed uitoefenen.

Klacht 1:

‘Ik heb in april van dit jaar een Sparta M8i elektrische fiets gekocht met een 400 W accu. De actieradius werd bij verkoop en in het begeleidend boekje vermeld op tour tussen 40 en 90 km. Vanaf het begin kom ik niet verder dan 45 -48 km. Voor een nieuwe fiets en accu die alleen maar aan kracht gaat verliezen is dat zeer laag in de prestatie. Ik ben terug gegaan naar de dealer Jonico en die zegt dat het binnen het schema past. Sparta een klacht neergelegd, die zeggen dat het binnen het schema valt. Sinds kort heeft Sparta het schema op haar site aangepast met vermelding van een nieuwe actieradius… 35-55. Ik voel mij zwaar bedonderd. De dealer en Sparta verwijzen naar elkaar en naar de getallen zoals die er recent liggen. Als ik dit had geweten had ik een zwaardere accu gekocht. Ik heb speciaal deze fiets bij de dealer gekocht en niet bij een voordeelzaak omdat ik dacht extra service, voorlichting en aandacht te krijgen. Dat is er dus niet. Wij overwegen een tweede elektrische fiets te kopen omdat het rijden zelf heerlijk is maar gaan dit beslist niet bij deze dealer kopen. Het heeft totaal geen meerwaarde. Ik voel mij zwaar bedonderd door deze foute informatie die nu dus later is bijgesteld. Juridisch klopt dit ook niet.’

Klacht 2:

‘Nu op vakantie naar de Cote d’Azur in de hoop mooie tochten te kunnen maken
Vanaf dag 1 staat de vakantie in het teken van mijn hopeloze Sparta RXS + van 2015. Hij doet het dan wel dan weer niet.
Al 2 maal vanuit Fréjus naar Nice gereden. Eerst naar een ion dealer die al aangaf dat het met deze fietsen alleen maar ellende is. De andere dealer heeft het systeem uitgelezen en daarbij geeft men aan code E24 slechte batterij connectie. De mensen hier zijn zeer behulpzaam echter kunnen geen hulp geven want de reserve onderdelen moeten uit Lyon komen en dat duurt 3 weken, pfffffff
Voor ons is deze vakantie al behoorlijk verziekt. Mede omdat er op bikeservice.com allerlei ion steunpunten worden weergegeven. Echter in de praktijk is het heel anders. Op dit moment doet de fiets helemaal niets meer
Maar dat kan morgen eventjes anders zijn
Kort maar krachtig een onbetrouwbaar product gekocht van € 2699

Klacht 3:

In april 2013 hebben we 2 x bijna € 3.000,00 betaald (per fiets dus!) in de hoop dat we jarenlang plezier van onze nieuwe Sparta ion fietsen zouden hebben, maar niets is minder waar.
Eerst zaten de accu’s dermate los dat de stroom na iedere hobbel wegviel, dat probleem is uiteindelijk opgelost.
Nu blijken we al aan nieuwe accu’s toe te zijn, wat een dure grap als je dat iedere 3 jaar zou hebben! En we hebben geen keus, de stroom valt plotseling weg, daar sta je dan in de middle of nowhere. Niet dat je bijvoorbeeld ziet dat de stroom sneller opraakt dan anders zodat je nog naar huis kunt fietsen. Nee, zo heb je 51% stroom en zo heb je 0,0 %!
We werken allebei, fietsen voornamelijk in het weekend en in onze vakanties, er zijn al diverse vakanties volledig verpest doordat we onze fietsen niet konden gebruiken!

Tot zover. Graag je reactie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 1. C de Jonge

  Sinds 2018 een sparta met de nieuwste achterwielmotor, 40 nm kracht. Echt een topfiets trekt mij moeiteloos de heuvels op. Maar!!! ik heb een keer een spontane uitval van de accu gehad op de Veluwe op de hei, daar sta je dan. Het probleem is op te lossen door de accu heel even onder stroom te zetten. toen ik weer thuis was was het probleem zo opgelost. Echt vertrouwen heb ik niet meer zo erg in de fiets.

 2. A.Roos

  Nadat ik mijn e-bike (Sparta) bij de fietsenmaker heb ingeleverd voor een onderhoudsbeurt ben ik tot mijn schrik geconfronteerd met een offerte van +/- € 1.100,00 voor het vervangen van een motor en een voorvork.
  Ik had als klacht dat de vork bij een putje klapperde en vervolgens de motor uitviel.
  De e-bike is precies 4 jaar oud en heeft volgens schema alle onderhoudsbeurten gehad.
  Ik ben redelijk voorzichtig met de fiets en neem dus zeker geen stoepranden e.d.
  De fiets staat altijd binnen zodat deze verder niets te lijden heeft.
  Ik heb er de afgelopen 4 jaar naar tevredenheid +/- 9500 km mee gefietst.
  Fam. van mij heeft 2 e-bikes van een B merk die hier mee al meer dan 20.000 km hebben gereden zonder problemen.
  Na een verzoek om tegemoetkoming in de kosten kreeg ik een korte melding dat Sparta niets wil doen,
  En vervolgens wel adverteren met 5 jaar garantie

 3. Lex

  Ook ik heb last van een steeds uitvallende ondersteuning, als ik dan de accu loskoppel en er weer inschuif dan doet de ondersteuning het weer, dus het lijkt op een contact probleem .

  Al diverse malen bij de fietsenmaker geweest mar helaas…..

  • Hoi Lex, de fietsenmaker heeft bij mijn fiets tussen de bagagedrager en accu een spie geplaatst. Daardoor maakt de accu beter contact. Nadeel is dat de accu niet meer los te koppelen is voor het opladen. Groet Nicolette.

 4. ketting

  Afgelopen zomer een 2e hands Sparta emotion c3 gekocht bij een fietsenhandelaar. perfect!! geen probleem. lader werkte niet goed. geen probleem, bestel een nieuwe, 2 dagen later een nieuwe lader. Bleek ook nog mijn fout te zijn, moet de lader eerst van stroom halen en dan aansluiten. Nu 2 laders. Dik tevreden met mijn Sparta. Zo kan het ook!!

 5. T.van den Berg

  Wij hebben 1,5 jaar geleden 2 stuks sparta ION fietsen een M7I en een M8I.
  Wat een waardeloze fietsen, zijn beide al wel 10 maal naar de dealer geweest dan het ene mankement dan het andere.
  Twee maal een fiets moeten huren à 75€ tijdens onze vakanties.
  Geen enkele coulance van Sparta.
  Wat een ontzettend ……… bedrijf.

 6. Bert Elshof

  Ik heb in juli 2015 een sparta b3. E-Bike gekocht a 2500 euro.
  Nu na de winterstalling in de garage en de accu en display in huis gelegd voor de winter, wilde ik weergaan fietsen.
  Display gaat niet meer aan ook als ik deze via usb hebt opgeladen.
  Gaat wel aan via reset via de accu, en dan werkt alles weer prima. Uitzetten lukt dan weer gewoon maar aanzetten gaat weer niet. Alleen het aanzetten lukt niet, computer fout? Krijg via Sparta geen gerantie – koop maar een nieuwe a 120 euro. Zeer slechte service, ook bij de 3 keer dat hij via de winkel het eerste jaar terug is gestuurd voor andere klachten.
  Mijn advies zou zijn koop nooit een Sparta!
  Groetjes Bert

 7. Frans

  Ik heb in 2016 een E-bike van Sparta gekocht via Fietsenwinkel.nl.
  Nu (2019) beginnen de spaken van het achterwiel los te laten.
  Sparta aangeschreven, fietsenwinkel.nl aangeschreven. Beide geven aan de tweejarige garantie is voorbij.
  Voor mij is Sparta definitief voorbij en fietsenwinkel.nl ook trouwens.

 8. P Veenstra D Smeding Veenstra

  Hallo, wij hebben in juli 2018 2 sparta’s M8I LTD 500w gekocht bij een premium
  dealer volgens sparta. Na 2 km hield de ene er al mee op, terug naar de dealer, zet er andere onderdelen zo van de werkbank [nieuw ?] op en gemeld dat het toch een geheel ander geluid dan de volledig geruisarme aandrijving volgens de ion voorlichting van de sparta folder met gelikte engelse woorden was. Zou na 500 km over wezen volgens de dealer. Steeds weer uitval meer dan 25 keer, ook op vakantie in Berg en Dal. Een andere fiets moeten huren. Teruggegaan naar dealer, zou de fietsen opsturen naar de fabriek. Na de nodige weken weer gaan rijden, was niets aan het geluid veranderd, weer terug naar dealer en gevraagd voor gelijkwaardige fiets zonder middenmotor. Kwam met R5e LTD 500 w. Kregen in een envelop papieren en 200 euro mee. Bij thuiskomst bleek dat die fiets 650 euro goedkoper was en hij niet bereid was om terug te rekenen naar onze 2699 dat wij met inruil van de elec fietsen van 474 is 2225 euro betaald via bank maar gewoon dit bedrag veranderd had in 2249 en om 2049 met inruil 350 is 1700 te gebruiken voor terug rekenen zou 325 euro terug wezen voor ons. Maar viel niet mee te praten. Zag ons wel bij de rechter. Kunnen nu niet meer door 1 deur. Dit naar Sparta gestuurd. Antwoord; oplossen met de dealer. Wat een waardeloze fabrikant. Een rechtzaak, wat kost dat? En is er al een bericht naar Radar of Kassa gegaan?
  Met een vr groet
  P Veenstra
  D Smeding Veenstra

 9. t.koppers

  Heb 2 sparta rx s ion aangeschaft voor 4500 euro. 1200 km en 2400km op de fietsen gereden in 2 jaar. Mijn vrouw en ik moesten een operatie ondergaan,konden voorlopig niet fietsen. Advies aan fietsenmaker gevraagd; fiets altijd aan de laders laten dan laad hij steeds bij. Ben daarna weer gaan fietsen, na 9 km stopt de fiets abrupt. Naar de fietsenmaker; nagekeken, moet nieuwe accu in, 649 euro.
  Fiets 2 ging na 3 weken, na een ritje, ook stuk. Moet nieuwe accu in.
  Sparta zijn oplichters, ze doen er niets aan. Als ze rijden zijn ze fijn, maar het is onbetrouwbaar. Mijn broer heeft ook zoon met dezelfde fiets en onlangs ook deze ellende gehad.
  Ook die heeft een nieuwe accu moeten kopen. Nooit meer een Sparta!

  • R

   Heeft een nieuwe accu wel geholpen? Mijn fiets valt ook steeds uit. Maar ik betwijfel of het aan de accu ligt.
   Het zou zonde zijn als ik een nieuwe accu koop en het blijkt dan toch iets anders te zijn.
   Wat is uw ervaring?

   • Het lag inderdaad niet aan de accu maar aan het contact dat de accu maakte met de fiets. De problemen ontstonden

    na de framewisseling, deze was vlg de fabrikant nodig ivm een constructie fout. De fietsenmaker heeft met een spie
    de verbinding gefixeerd. Dat hielp even. Nu is de fiets weer alleen te berijden met de ondersteuning op nul.

 10. Dik
  M8i van 2016 nog geen 3000 Km en nu al kapot.
  Sparta is gewoon rotzooi. Nooit meer een sparta.
  Deze zaag ik doormidden want ik wil ook niet dat een ander mens de problemen van mij overneemt.

 11. Rien de keijzer

  Ook ik heb een maandag fiets van Sparta gekregen,nu 4 jaar, de volgende mankementen :motor stuk, computer stuk, frame gebroken, 4 maal zadelpijn gebroken, band gescheurd, nieuwe accu en nu staat hij weer in de schuur met afgebroken zadelpen.

 12. Hans

  Mbt klacht 3 ervaar ik dezelfde problemen, de fiets valt uit na iedere hobbel. Hoe is dat bij u opgelost? Mvg Hans

  • Beste Hans,

   De fietsenmaker heeft een spie gezet tussen de bovenkant van de accu en de bagagedrager.
   Dat heeft een jaar lang geholpen maar nu valt na een hobbel weer af en toe de accu (tijdelijk) uit.
   Weer naar de fietsenmaker dus. Ik zal je een foto mailen van de spie.
   Alle reacties hieronder bij elkaar lezend, is het te zot voor woorden dat Sparta tot nu toe niets van zich heeft laten horen.
   Het gaat om een duurzaam product waar de klanten een behoorlijke som geld voor overhandigen en waarvoor een onbruikbaar product wordt geleverd.
   Onbruikbaar? Ja want meer dan de helft van de fietstijd moet ik zonder ondersteuning fietsen!
   Ik zal erop terug komen in een nieuw blog en als we genoeg klachten hebben verzameld weer contact opnemen met Sparta.
   sparta spie

 13. J de boer

  Ook ik heb een Sparta E-bike Emotion c3 gekocht. Maar heb hier veel spijt van. Na vernieuwing van de voorvork ging het bergafwaarts. Om de haverklap valt hij uit. Nieuwe computer in de accu maar dat hielp ook niet wíj hebben hem in 8-2014gekocht. Na 36 maanden garantie begon het. Ik vindt dat Sparta weinig om zijn klanten geeft, het gaat bij hun alleen maar om de productie. En dat vinden wij niet leuk. Daarom SPARTA HELP JE KLIENTEN.

 14. A koops

  Ik heb zelf ook een Sparta m8i
  In 2016 gekocht bijna 3000
  Na 3 dagen al nieuwe electrische bedrading erin nu 3 keer vervangen
  Om de haverklap schroeven los
  Monitor die uitvalt na een klein schokje nog steeds niet goed
  Pakjesdrager al 3 keer vervangen omdat het los breekt van het frame
  2 keer een nieuwe monitor erop en nog niet goed

 15. warners

  ik heb een sparta emotion in 2014 gekocht dat jaar ging het goed in 2015 kwamen er al problemen met de accu zeggen ze .maar niets hielp in 2016 nog steeds problemen maar het lag aan de software zei men in 2017 heeft mijn fiets de hele zomer bijna bij de dealer gestaan om de problemen op te lossen maar niets is minder waar.
  Vandaag kwam de fiets weer terug van de fietsenmaker en sparta zei dat het de accu was en konden ze niets meer voor mij betekenen .dan alleen een nieuwe accu te kopen.Maar mijn man en ik hebben de zelfde fietsen en ook accu,s als de accu van mijn man er inzit doet hij het ook niet dat is het dus niet .Ben er helemaal klaar mee .Geen sparta fiets weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cees & Nicolette