De voorlaatste etappe van ons Pieterpad avontuur. Het is deze zaterdag, midden september, prachtig weer. De zon laat de natuur stralen in haar late zomertooi…

Het is een feest om Sittard terug te zien, we lopen vanaf het station naar de Markt, langs leuke winkels waar later nog wel een keer naartoe willen. Gewoontegetrouw beginnen we de tocht op een terras met koffie en toiletbezoek, het is heerlijk in de zon op de Markt met allemaal vrolijke mensen om ons heen. Maar al gauw is het 11 uur dus echt tijd om richting de Kollenberg te gaan.

NS brengt ons van Soest naar Sittard

Complimenten voor NS. Jocelyne en Nicolette reizen met e-tickets van €13,00 per stuk en een upgrade van €5,00 voor de eerste klas, heen en weer van Soest naar Sittard. Dit keer een actie van het Kruidvat. OK, je bent een tijd onderweg maar die brengen we aangenaam door, genietend van het mooie landschap en lezend in het Pieterpad boekje. We nemen de trein van 8.05 op station Soest Zuid, 10 minuten lopen van de wijk waarin wij beiden wonen. In Utrecht de intercity richting station Weert alwaar snelbussen klaarstaan om ons naar station Sittard te brengen. We komen 0m 10.45 uur aan op station Sittard en starten vanaf de Markt om 11.20 met deze etappe.

Van de Kollenberg naar Puth

Kruisen, kapellen, Limburgse hoeven, korenwolfjes, geneeskrachtig water en natuur! Wij dompelen ons onder in de sfeer van Limburg. De route is goed aangegeven, we spreken een fietser die betrokken is bij het onderhoud van de routes die door dit gebied lopen, naast het Pieterpad en het Pelgrimspad die beiden in ons boekje staat is er nog een aantal. Het landschap is zo gevarieerd dat we ongemerkt kilometer na kilometer doorlopen. Zoveel te zien, te ruiken, te beklimmen. Er is veel vals plat dat voel je in je kuiten en bovenbenen, geeft een lekker loopgevoel.

En verder naar Valkenburg

De tocht blijft mooi. Volgens Pieterpadders die we tegenkomen is dit de mooiste etappe van het hele Pieterpad. Hm, daar moeten we even over nadenken want wij vinden vrijwel iedere etappe prachtig. We zijn erachter gekomen dat er zoveel natuur en cultuur is in Nederland en we voelen ons zo rijk dat we hier zomaar kunnen lopen. We komen om 16. 15 aan bij het eindpunt in Strabeek en lopen langs het spoor naar station Valkenburg, zo’n 2 kilometer. De Arriva intercity naar Heerlen staat klaar, daar nemen we de eerstvolgende trein naar Sittard, wederom in de snelbus, de intercity naar Utrecht en de stoptrein naar Soest.

Een perfecte dag

We hebben 26 kilometer gelopen grotendeels in de natuur, we hebben half Nederland vanuit de trein gezien. We hebben leuke mensen gesproken die ook allen de voorlaatste etappe liepen, op bankjes gegeten en gedronken wat we in de rugzak hadden meegenomen en in de trein lekkere dingen die we op station Sittard kochten, het was een perfecte dag. Morgen de finale!

Bewaren