Pieterpad, van Nijverdal naar Holten

Korte wandeling namelijk de rest van etappe 11. We lopen vanaf station Nijverdal naar het stoppunt van de vorige keer zijnde kijkpunt 3.

We lopen nu langs de onderkant van het spoor, aan de centrumkant. Daar komen we vlak na 10 uur aan bij kijkpunt 7: het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, informatiecentrum Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Dit centrum alleen is al een bezoek waard!

Pieterpad hervonden

Yep, na koffie met een muffin en het onvermijdelijke toiletbezoek, in het informatiecentrum vinden we met hulp van de beheerder het Pieterpad terug. We lopen via het fietspad naar kijkpunt 4, zwaaien even naar kijkpunt 3 en bij P-63501 vervolgen we het Pieterpad. De route is goed aangegeven maar voorbij de Schaapskooi ergens midden op de Noetselerberg zien we geen Pieterpad aanduidingen meer. We vragen een hardloper, jogger en 2 wandelaars de richting naar de Haarlerberg, zijnde kijkpunt 8 maar zij sturen ons 3 verschillende kanten op. We komen er uiteindelijk en vinden het Pieterpad terug, merken dan ook dat we een fikse omweg hebben gelopen.

img_2179We verfijnen de kunst van het verdwalen

Tja, het boekje geeft aan dat we ‘steeds het pad met overwegend rode steenslag’ moeten volgen maar het is vandaag 13 november en we waden door bladeren, geen rode steenslag te zien. Zodoende missen we de Pieterpad route maar we genieten van de omweg en bovenop de Haarlerberg zijn we terug! Wij weten heus wel dat we GPS-gestuurd kunnen wandelen maar daar kiezen we niet voor, wij gebruiken het Pieterpad boekje en de wit-rode aanduidingen op palen en bomen ter plekke. Het verdwalen levert ons steeds mooie ontmoetingen op. En wij beleven het als een puzzeltocht, zijn we ook dol op.

img_2175Kaart 40 is zelfs voor ons duidelijk

We zoeken nog naar het einde van de vorige kaart maar opeens komt Jocelyne erachter dat we al op het Noetselerveld zijn. Wauw, we lopen door heide- en zandgebied, in koude mistbanken en een waterig zonnetje, wanen ons in de Middeleeuwen. Het landschap gaat over in bos, ook weer prachtig in herfsttooi. Op zoek naar een bankje om te lunchen ontmoeten we een echtpaar dat ook het PP loopt en nu luncht, zittend op hun rugzakken. Even later zijgen ook wij, Jocelyne en Nicolette, neer op de regencape van J. en verorberen we onze crackers en boterhammen. Later komen we 3 houten bankjes tegen …

De Swarte Ruiter

Aan de thee en chocomel in het etablissement De Swarte Ruiter. Prima stop. We schrijven daar in onze logboeken en gaan vervolgens op weg naar station Holten. Dat blijkt 20 minuten lopen. De trein komt iedere 8 minuten na het hele uur op zondag. Met de sprinter naar Deventer en dan met de Intercity naar Amersfoort.

Leerpunten deze etappe:

 1. Neem regenkleding mee ook als de weerberichten geen regen vermoeden.
 2. Neem naast water ook een bidon met warme thee mee!
 3. Omdat een Mob vaak als telefoon, fototoestel en voor de Strava-app dient heb ik Portable Power ter waarde van 3 batterijen en met zaklantaarn functie meegenomen, een echt outdoor ding ± €20,00.
 4. Helaas liet Strava het afweten wegens geen bereik.
 5. Wat is een korte etappe een goede keus in dit jaargetijde (november). Want de waterkou gaat in je lichaam zitten en daar word je stijf van.
 6. Volgende keer gaan we per trein naar Holten en lopen dan etappe 12 (15 km) naar Laren(Gld.) en door naar etappe 13 waar we op kaart 46 de Lochemse weg, N346, kruisen. Daar pikken vlg planning onze echtgenoten ons op en gaan we het (bijna) einde van het eerste boekje vieren.

Onze mijlpalen vieren we waar en wanneer we maar kunnen, dat doe jij toch ook?!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorige

De groene pil en verslaving

Volgende

De 3 R’s: Reinheid, Rust en Regelmaat

 1. Marlies en Marius

  Hoi,
  Wij vonden dit een van de mooiste etappes.
  Jullie zijn bijna op de helft.Dat moet gevierd worden. In Vorden natuurlijk. Het Pieterpad loopt via de Stationsweg naar Kasteel Vorden. Als je bij de rotonde rechtsaf het dorp in loopt, de Dorpsstraat, heb je een aantal eetgelegenheden. Op nummer 6 tegen over de kerk, nu een fysiopraktijk ben ik geboren en 25 jaar gewoond Mijn ouders hadden en winkel en een ijssalon . Op naar de helft, het einde van het eerste boekje.Echt halverwege ben je in Zelhem. Wandel ze hopelijk met goed weer.

 2. Aukje

  Top meiden, mooi, beeldend geschreven.

 3. Bregje

  Heerlijk herkenbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén