Dag dierbare loopschoenen, jullie bungelden net nog boven de container met restafval. Jullie zijn van kapot van binnen en buiten. Toch staan jullie nu op mijn werktafel want ik kan niet zonder jullie…

Loopschoenen gooi je gewoon niet wegDe ingetrapte hakken zijn het ergste, die irriteren mijn hielen bij het lopen. En dan nog de gaten in de binnenvoering, goed voor allerlei rare drukpunten en loshangende lappen. Met sokken probeer ik dat op te vangen en dit weekend heb ik nog 20 km op ze gelopen. Zal ik ze morgen op de training dan toch maar weer aandoen?

Wanneer moeten hardloopschoenen weg?

Op hardloopschoenen kun je 1000 -1500 km lopen dus tel ik het aantal km dat mijn schoenen hebben gelopen, misschien is dat minder dan 1500 km en kan ik ze toch nog even gebruiken. Ik denk dat ze 4 jaar oud zijn. Hoeveel loop ik per week: 15 km in training, 10 km rondje alleen, 20 km met de hond = 45 km. Hoeveel tijdens jaarlijkse de wandeltochten: 400 km. Hoeveel tijdens jaarlijkse bergvakanties: 140 km. Totaal per jaar ± 900 km. Daar komen nog alle familie- en vriendenwandelingen bij. Maar natuurlijk heb ik ook waterdichte schoenen en hoge bergschoenen, die gelopen kilometers tellen niet mee. Hoe het ook zij, mijn schoenen hebben minimaal 3000 km achter de rug. Toch die container in dus.

Asics Gel-Nimbus 13 gooi je toch niet weg

Het zijn Asics Gel-Nimbus 13, in mijn herinnering waren ze € 160,-. Ik kijk even of dat kan kloppen en meteen slaat mijn hart een slag over. Ze zijn er nog!!!!! Adviesprijs € 159,95 en voldoende leuke aanbiedingen. Maar opeens wil ik helemaal geen nieuwe loopschoenen meer. Ik wil mijn eigen schoenen houden. De löss van Limburg plakt nog aan de zolen, ze ruiken naar het bos en altijd als ik ze aandeed voelde ik een vonkje geluk van binnen. Hun naam is als een liedje wat blijft hangen: Asics-gel-Nimbus-13. Eén van de eerste blogs op deze site heet ‘Anima Sana In Corpore Sano‘ (A.S.I.C.S.) dus ‘Gezonde Geest In een Gezond Lichaam’, gepubliceerd in september 2016. Ook dat ging over deze schoenen en hoe gezondheid van lichaam en geest samenhangen met lopen. Toen waren ze nog schoon en sterk en kijk nu: kapot, gescheurd en versleten.

Mijn hardloopschoenen hielpen het leven te vieren

Zij brachten mij naar mooie plekken, zij leerden mij grenzen verleggen, licht als een veertje voelde mijn lichaam op de schoenen. Bij verdriet of boosheid moesten ze heel hard lopen dat deden ze ook altijd, we liepen dan net zolang totdat we weer blij waren. Bomvol geluksstoffen deed ik ze dan uit, zette ze op hun vaste plek en borstelde ze af als ze opgedroogd waren.

Bedankt voor alles mooie toverschoenen, lopen gaat niet meer maar jullie krijgen een mooi plekje in mijn werkkamer. Morgen loop ik op mijn nieuwe schoenen, ik zag een paar Nike’s staan, stuk goedkoper en misschien net zo goed.

Lees ook:

Vind je dit een leuk verhaal?

Schrijf je dan in en je ontvangt voortaan een e-mail als ik een nieuw verhaal heb geschreven. Je kan dit altijd weer beëindigen.