’55-plussers met rugklachten moeten meer bewegen’ kopt NU.nl. Maar hoe kun je meer bewegen als je compleet op slot zit en vergaat van de pijn?

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen geven. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC in een promotieonderzoek.

Bewegen kan ook de oorzaak zijn

Soms moet je niet meer bewegen maar minder. Nadat ik met een rare draai iets zwaars had getild knapte er iets in mijn rug. Paar dagen later een hardlooptraining met 2 vrienden die sneller zijn dan ik en toen ging het helemaal mis. Diagnose beklemde beenzenuw met als advies, oefeningen te doen, weinig te zitten en regelmatig even plat te gaan. De blessure kostte mij de deelname aan de Geuldal-wandelmarathon want bewegen dat ging echt niet.

Gedoseerd bewegen

Jij kent vast je eigen sterkte en zwakte. De één beweegt veel te weinig en loopt daardoor schade op, de ander heeft het omgekeerde. Als je rugpijn hebt door bijvoorbeeld tillen, komt bij mensen in de zorg vaak voor, dan kun je oefeningen doen. De fysiotherapeut kan je hierover adviseren. Maar doe ook de oefeningen gedoseerd dus niet te weinig en niet te veel. Meestal beweeg je tot je pijngrens. En daarom ging het met mij mis want op pure wilskracht rende ik maar door in het bos, daar heb ik veel spijt van gehad.

IMG_1467Luister naar je lichaam

Naast de oefeningen van de fysiotherapeut kun je ook zelf oefeningen doen. Ik kreeg van mijn zus het ‘Handboek Alexandertechniek’ van Carolyn Nicholls. Met dit boek en de bijbehorende CD kun je zelf aan de slag. Je leert de juiste balans te vinden tussen ademhaling, houding en beweging. Je leert naar je lichaam te luisteren. Het is bij uitstek geschikt om rugpijn, nekpijn, spierspanning, stress en vermoeidheidsklachten te overwinnen. Ik zit nu ook alweer te lang, straks lekker 30 minuten de ‘actieve rust’ oefening van de Alexandertechniek doen. Liggend op een matje met de CD  aan…

‘Handboek Alexandertechniek’ van Carolyn Nicholls, uitgever Panta Rhei            ISBN 978.90.8840.034 Overal te koop. Bij Bol.com 19,50 EUR.