Wij zijn gemaakt om te bewegen. Kijk naar een groep kinderen, het rent allemaal door elkaar. Ergens in ons leven zijn we minder gaan bewegen. Steeds minder en dat draaien we terug met dit beweegplan voor beginners…

We gaan kijken hoe je kunt bewegen in het dagelijks leven. Juist ook als bewegen pijn doet of als je een beperking hebt.

Bewegen in het dagelijks leven

Ja, dat is goed nieuws: je hoeft je niet af te beulen met hardlopen of op de loopband in de sportschool want bewegen in het dagelijks leven is goed genoeg. Beter iedere dag genoeg bewegen dan 2 keer per week een half uur sporten en de rest van de week zitten.

De MET-waarde check

Hieronder zie je een lijst met activiteiten en wat ze voor je lichaam doen. Dit kan je helpen om je eigen beweegplan te maken. En misschien kom je erachter dat je al veel beweegt! Om activiteiten te vergelijken werken wetenschappers met de eenheid MET, Metabolische Equivalent van een Taak. Je stofwisseling, officieel metabolisme, geeft aan hoe snel je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Die energie verbruik je bij lichaamsactiviteit. De MET-waarde geeft aan hoeveel energie een lichaamsactiviteit per uur kost. Des te hoger de MET-waarde des te beter voor de fitheid van je lichaam.

ActiviteitMET-waarde
Liggen en zitten                 1,0 MET
Staan1,3 MET
Winkelen2,3 MET
 Hond uitlaten 3,0 MET
 Stofzuigen 3,3 MET
De trap aflopen3,5 MET
Grasmaaien5,5 MET
Zwemmen6,0 MET
Joggen7,0 MET
Dansen7,8 MET
De trap oplopen8,0 MET
Tennis8,0 MET

bron: Volkskrant 7 januari 2017

Beweegplan voor beginners

20 jaar geleden stelden wetenschappers de beweegnorm op 500 MET-minuten per week. Het leek toen het beste om vijf dagen per week een half uur iets te doen met een MET van 3 tot 5. Maar dit is achterhaald door recent gepubliceerd onderzoek. bron: Volkskrant 7 januari 2017

Het advies anno 2017 luidt dat je die 500 MET-minuten per week gewoon zelf kunt plannen, waarbij liggen en staan niet meetellen, de MET-minuten die je haalt kun je het beste invullen in plaats van de minuten die je anders ligt of zit.

Breng beweging vast aan in je dagelijkse patroon. Pak zoveel mogelijk de fiets. Van station naar je bestemming neem je niet de 3 tram- of bushaltes maar je gaat lopen, als dat niet te ver is. Zet je auto ook eens wat verder op de parkeerplaats zodat je wat meer kunt lopen. Sta regelmatig op als je televisie kijkt bijvoorbeeld als die irritante reclames komen. Of je zet dat wat je kijkt even stil om op te staan. Sta vaker op van je werkplek, probeer eens of je staand mag en kan werken. Neem altijd de trap in plaats van de lift, 10 verdiepingen? Waauw daar kan geen work-out in de sportschool tegenop. Ga bewegen op ieder moment dat het kan en ontwikkel daar een gevoel voor.

Zelfs in de trein           

Ik reis regelmatig met de trein en steeds vaker zie ik vooral jonge mensen staan terwijl er voldoende zitplaatsen zijn. Groot gelijk want het schommelen van de trein, zeker bij de stations, dat is goed voor je lichaam. Je gebruikt je spieren om de balans te vinden.

Maar je zou het hebben over bewegen bij beperking en pijn

Ja dat klopt, advies van je arts, fysiotherapeut en andere behandelaar gaat voor, maar algemeen kun je stellen dat bewegen altijd goed doet. Rust roest. Stijfheid wordt vrijwel altijd erger bij minder bewegen. En het mooie van het MET lijstje is dat je de effecten kunt vergelijken, kan je niet een half uur tennissen? De trap op en af èn stofzuigen, dansen èn stoeien met de hond is nog gezonder. Wil je weten of je genoeg lichaamsactiviteit hebt om je stofwisseling op gang te brengen? Je kunt het een keer meten door een week lang per dag te noteren wat de MET-waarde van je verschillende activiteiten is, vermenigvuldig die met het aantal minuten dat je deze uitvoerde. Kom jij tot de 500?

Volgende keer gaan we hiermee verder

Bewaren

Bewaren