Heb je altijd controle over je eigen veiligheid?

Vooral bij bergsport probeer je het antwoord zoveel mogelijk naar ja te verplaatsen. Veel heb je zelf in de hand. Goede opleiding, training en conditie. De juiste voorbereiding, kleding en materialen. Het inschatten van de route of tocht. Rekening houden met het weer en ieders kunnen. Ambitieus en doorzettend zijn, maar niet te. Maar toch…

Vallend rotsblok

Dat ik mij grondig op de bergsport had voorbereid door er o.a. boeken over te lezen redde meer dan eens mijn leven. Ik was eens heel vroeg in de ochtend met een groepje klimmers omhoog gelopen om aan een klimroute te beginnen. We liepen over een smalle band met rechts van ons een steile wand. Ik liep er als tweede net midden op. De eerste en laatste man stonden veilig aan resp. het einde en begin van deze passage. Ineens hoorde ik een enorm kabaal. Ik keek omhoog en zag een groot rotsblok van een kubieke meter naar beneden vallen vanaf 150 meter hoger. Die zou me volkomen pletten als hij me raakte.

Doorlopen of terug gaan

Ik kon een paar stappen doorlopen of terug gaan, maar wist niet wat me in veiligheid zou brengen. Het blok stuiterde als een balletje in een flipperkast alle kanten op telkens als het de wand raakte. In een fractie van een seconde herinnerde ik mij in een boek gelezen te hebben dat je dan zo dicht mogelijk tegen de wand moet gaan staan. Dat deed ik, met mijn gezicht en lichaam helemaal tegen de wand gedrukt. En geen seconde te vroeg.

Weet wat je doet

Ik hoorde een gesuis en een licht schrapend geluid langs de rugzak. Een enorme dreun kwam toen het rotsblok twee meter recht onder me op de grond sloeg. Wat was ik blij en dankbaar dat ik me goed had voorbereid zodat ik in geval van nood automatisch wist wat ik moest doen. Dat geldt net zo goed voor wandelaars in de bergen. Een vallend rotsblok maakt geen onderscheid. Je hebt geen controle over wat een berg doet, maar wel op weten wat je moet doen in bepaalde situaties. Dan ga je ook veel geruster en met meer plezier de bergen in.

Joyce