Ik was met mijn klimmaatje alweer met de terugtocht begonnen toen ik een jongen zag staan voor een rotswand die net zijn voorklimmer naar boven gezekerd had.

Ik voelde ineens dat ik moest stoppen. Er was een diep gevoel dat er iets mis was daar, ook al kon ik dat vanaf mijn plek niet zien. Ik keek hem aan. Hij wilde gaan klimmen, maar deed het nu toch maar niet. Hij vroeg weifelend of ik hem wilde helpen. Ja, natuurlijk, ik had immers gevoeld dat er iets fout zat. Hij vroeg of ik kon kijken of hij zo naar boven kon klimmen.

Ik schrok me rot. Het einde van het touw was niet aan hem vast gebonden. Het touw liep door een zekeringsapparaatje aan zijn gordel. Dat had geen veiligheidsblokkering. Als hij zou vallen of als het touw strak zou komen te staan, zou het touw gewoon uit dat apparaatje getrokken worden. Hij zou zonder touw op de grond vallen. De route was 40 meter hoog. Ik heb hem vastgemaakt en alles uitgelegd.

Wie was hier verantwoordelijk voor? De voorklimmer was de meest ervaren klimmer. De jongen op de grond was een echte beginner en had beter geïnstrueerd moeten worden. Goddank dat iets mij inspireerde om te stoppen om hulp te geven, en hem in gaf niet te gaan klimmen maar om hulp te vragen. Dit had echt vreselijk af kunnen lopen. Wuif dus nooit zomaar je intuïtie weg. Dat geldt net zo goed in het dagelijks leven.

Toch kan je er soms niets aan doen dat je in gevaar komt. En dan kan je alleen het hoofd zo koel mogelijk houden en er het beste van maken. Soms is dat niet genoeg. Ik heb zelf ook wel eens figuurlijk aan een zijden draadje gehangen met klimmen. Ronald Naar is omgekomen op de Cho Oyu in de Himalaya in 2011. Jeroen die mee klom in de Ardennen tijdens dat weekend waarin Ronald in de problemen kwam, is gevallen en verongelukt tijdens een beklimming van de Zinal Rothorn in de Alpen. Riskante sporten blijven riskant, hoeveel je ook probeert het in de hand te houden.

Hetzelfde geldt tot op zekere hoogte voor het leven. Maar laat dat je niet weerhouden om te genieten en je passies te beleven, mits verantwoord en voorbereid.

Joyce

Zie ook bergsport deel 1 en deel 2