Met een groepje ervaren klimmers gingen we rotsklimmen in de Ardennen. Met Ronald Naar en twee anderen ging ik naar een route van gemiddelde moeilijkheid.

Die zouden we makkelijk aan moeten kunnen. Dat was ook zo tot Ronald aan de beurt was. Hij was de meest ervaren klimmer en had de moeilijkste wanden in de Alpen beklommen. En ineens zat hij vlak voor het einde van de route helemaal vast. Had zich helemaal klem geklommen in een spleet. Met een beetje touwhulp van boven kwam hij er tenslotte door. En wij lagen allemaal krom van de lach natuurlijk. De grote, wereldberoemde Ronald Naar had zich in de problemen geklommen op een simpele route.

Maar ja, het zal je maar overkomen als je hoog in de Alpen bent. Als eerste aan het touw met je laatste, dubieuze zekering vele meters onder je. Dan vergaat het lachen je wel. Terwijl je zo’n route normaal goed zou moeten kunnen klimmen. Je klimt onder je niveau, en toch. Je kunt nooit alles voorzien.

free-solo

Later zat ik halverwege een route op een wand iets verder rechts. Een jonge vrouw klom een paar meter schuin boven mij zonder touw, free-solo geheten. We zaten beiden in een moeilijke route. Ik zag dat ze ineens helemaal vast zat en in paniek raakte. Ze kon niet meer verder en haar krachten namen af. Haar voeten hielden het niet meer op het kleine treetje en begonnen heftig te trillen. Voor haar handen kon ze geen houvast vinden. Mijn maat en ik besloten haar te helpen, omdat ze anders 15 meter naar beneden zou storten. Er was haast bij.

Ik zekerde mij aan een haak zodat mijn klimmaatje boven zijn handen en touw vrij had om die uit te gooien naar de vrouw. Het lukte om haar met het touw te bereiken. Ze kon het touw vastklikken aan de gordel die ze gelukkig aan had, en ze kon veilig aan het touw naar boven komen. Daar hebben we haar wel even een preek gegeven. Het was echt onverantwoord wat ze deed. Free-solo geeft een kick maar de risico’s zijn enorm. Het is het gewoon niet waard je leven op het spel te zetten. Zij had het duidelijk niet onder controle, terwijl ze dacht van wel. Dat werd haar bijna fataal.

Joyce

Zie ook bergsport deel 1 en deel 3