Als je je relatie een boost wil geven zijn de bergen daar heel geschikt voor. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Hoe zit dat?

Er zijn proeven gedaan met mensen die in een wat spannende situatie gebracht werden. Ze moesten over een enge touwbrug over een ravijn. Halverwege ontmoetten ze een onbekende die met hen meeliep het laatste stuk. Het blijkt dat iedereen consequent deze persoon leuker vond dan als ze diezelfde persoon ontmoetten onder minder spannende omstandigheden. Deze proef is op verschillende manieren gedaan met altijd dit zelfde resultaat.

Vlinders in je buik

Het blijkt dat de hersenen geen onderscheid maken aangaande de bron van de kriebels die je in je buik ervaart bij iets spannends. Het komt door de touwbrug, of een andere situatie, maar de hersenen denken dat het door de persoon komt die bij je is. Dat je vlinders in je buik hebt omdat je hem/haar leuk vindt. Dat geldt bij onbekende personen, maar ook voor je partner. Je wordt weer een beetje verliefd op je partner door de omstandigheden waarin je verkeert. De bergen bieden goede mogelijkheden voor een beetje spanning.

Geluksstofjes

Ook het gevoel van ontzag en schoonheid dat je in de bergen ervaart, straalt om dezelfde reden af op de degene met wie je dan samen bent. Hij/zij wordt een stuk aantrekkelijker voor je als je hersenen de geluksstofjes aan maken die vrijkomen bij het aanschouwen van zoveel moois. De hersenen interpreteren ook hier weer dat je partner deel van de reden is dat je dit ervaart. We kennen allemaal wel het gevoel van verhoogde intimiteit als we dicht bij elkaar staand, woordeloos, naar een prachtige zonsondergang kijken. Zo gebeurt dat in de bergen ook. Je lift een stukje mee op de prachtige omgeving in de ogen van je partner.

Doen

Feitelijk hebben mijn ouders elkaar zo leren kennen in de Zwitserse bergen rond Adelboden waar ze met een groepsreis voor jongeren waren. Mijn vader maakte indruk op mijn moeder door een stuk bergwand te beklimmen. Mijn moeder vond dat verschrikkelijk eng en riep dat hij terug moest komen. Dat deed hij gelukkig ook, maar de vonk was al overgeslagen. Ze zijn getrouwd en altijd samen gebleven. Ze hielden beiden heel veel van de bergen. Mijn vader hielp mijn moeder dan wel over sneeuwveldjes die ze griezelig vond. Dat versterkte de onderlinge solidariteit en betrokkenheid. Dan ben je op elkaar aangewezen en je helpt elkaar. De bergen als relatie-boost. Probeer het maar eens uit. Het werkt. Je partner is ook geweldig. En nu weet je dat weer.

Joyce